16 Şubat 2017 Perşembe

Kolajen Nedir? Sağlığınıza ve Güzelliğinize Faydaları Nelerdir? - 1


Kolajen terimi uzun süredir cilt bakım sektöründe pek çok üründe duyduğumuz ve aşina olduğumuz bir terim. 

Peki Kolajen nedir? Ne işe yarar ve en önemlisi hangi şekilde kullanıldığında işe yarar? Biraz bunlardan bahsetmek istiyorum.

Öncelikle belirtmek isterim ki ben uzman değilim, burada ki paylaşımlarım kendi araştırmalarım doğrultusunda topladığım bilgilere dayanıyor. Yazıda benim herhangi bir kişisel yorumum yer almamaktadır. Dilerseniz sizde bu araştırmaları yapıp, aynı bilgilere ulaşıp bilgi sağlamasını yapabilirsiniz. Yazıda bahsedilen bilimsel verilerin kaynaklarına ise yazının altındaki kaynakça kısmından ulaşabilirsiniz.

Peki kolajen nedir? Kolajen vücudumuzda en çok bulunan proteindir. Özellikle de Tip 1 Kolajen Proteini. Kolajen vücudumuzda kaslarımızda, kemiklerimizde, derimizde, damarlarımızda, sindirim sistemimizde ve tendonlarımızda bolca bulunur. Ölü derilerimizi yenileyen, cildimize güç ve elastikiyet veren kolajendir. Aynı zamanda eklem, bağ doku ve tendonlarımızdaki yapıştırıcı madde de diyebiliriz.

Vücudumuzdaki kolajen üretimi yaşlandıkça azalır. İşte gözle görülür yaşlanma etkilerini sağlayan en önemli faktörlerden birtanesi de budur. Cildimizde kırışıklıklar, derimizde sarkmalar ve eklem ağrıları başlar. Aynı zamanda sigara içmek (KENDİNİZE YAPABİLECEĞİNİZ EN KORKUNÇ ŞEY BENCE), yüksek şeker tüketimi ve yoğun güneşe maruz kalmakta kolajen üretimini baskılayan faktörlerdir.

Şimdi görüyoruz ki kolajen bizim için hayati bir protein. Peki bu proteini dışarıdan almak bize ne gibi faydalar sağlar?


  • Saç ve deri sağlığımız artar; Nem dolu bir cilt, dolgun ve parlak saçlar:
20'li yaşların ortasından itibaren vücutta yaşlanma başlar. Yani vücudumuz bir nevi "eskimeye" başlar. Yaş aldıkça vücutta kolajen üretimi azaldığı için dışarıdan alınan kolajen cildin yaşlanma etkilerini göstermesini azaltır. 35-55 yaş arası kadınlarda yapılan bir araştırmaya göre, 8 hafta boyunca günde 2,5 - 5 gram arası kolajen takviyesi alan kişilerde ciltte gözle görülür bir düzelme, cit elastikeyetinde artış, ciltte yoğun nem depolama ve cilt yüzeyinde pürüzsüzleşme saptanmış. 

Yani şöyle bir baktığımızda gıda takviyesi olarak kolajen alımı, kullanabileceğiniz en pahalı kremlerin etkilerinden çok daha fazla bir etki sağlayacaktır. 

Kolajen aynı zamanda vücuttaki selülit ve çatlak görünümünü de azaltmayı sağlamaktadır. Çünkü vücuttaki elastikiyet azaldıkça, selülit görünümü de daha belirgin olmaktadır. Fakat cilt kalitesi arttıkça, bu görünüm azalmaktadır.

Peki şimdi ilk akla gelen kremler olacaktır. Hani o kolajenli kremler. Bir faydası var mı? Hayır.

Burda mantık elbette şu. Madem ki cildimiz kolajenden yapılıyor ve temel ihtiyacı bu, o zaman kolajen içerikli bir krem sürer, deri kalitemizinde yükselmesini bekleriz. Ama tabii ki bu böyle olmuyor.

Bilim adamlarının bu konuda verdiği güzel bir örnek var. Tuğladan yapılmış bir ev düşünün. Ve sizin bu eve tuğlalar fırlattığınızı düşünün. Bu evin duvarları daha sağlam veya daha yumuşak olur mu? Olmaz. Tuğlalar parçalanıp çevreye dökülür.

İşte aynı mantık kolajen kremi kullandığınızda da işliyor. Kolajen geniş bir moleküldür. Bu derinizin içine penetre olmaz aksine üstünde durur. Yani bir daha ki duşunuza kadar orda sizi bekler. Elbette bu kremler tamamen işe yaramaz değiller. Çünkü kolajenin nem tutma özelliği olması sayesinde cildinizi nemlendirecektir. Ama bu kremlerin cildinize nem dışında bir faydası olmayacaktır.

Yani kolajenin faydalarından yararlanmak istiyorsanız bunu ağızdan almanız gerekmektedir.

  • Tırnak, Saç ve Dişlerin güçlenmesini sağlar
Günlük beslenmenize kolajen eklemek tırnaklarınızın sertleşmesine, kırılmaya karşı dayanıklı olmasını sağlayacaktır. Aynı zamanda saç dökülmesine de iyi gelecektir. Journal of Investigative Dermatology'de yayınlanan bir araştırmaya göre ECM ve saç folükülleri arasında önemli bir bağ bulunmaktadır. Yan bu da kolajenin saç dökülmesi tedavisinde önemli bir tedavi edici etmen olduğunu göstermektedir.

Bunların yanı sıra kolajenin; eklem ağrılarını azaltma, sızıntılı bağırsak sendromunu onarmaya, metabolizmayı hızlandırmaya ve daha enerjik olmaya fayda sağladığı araştırmalarca ortaya konmuştur. Konumuz daha çok güzellik ve bakım üzerine olduğu için bunları kısaca geçiyorum.

Ek gıda olarak kolajen alırken yanında alınması gereken en önemli madde ise C vitaminidir. Çünkü vücut bu kolajen proteinini üretirken C vitaminine ihtiyacı vardır.

Şimdi gelelim kolajen tiplerine.

İnsan vücudunda bilinen 16 farklı kolajen bulunmaktadır. Ama vücudumuzdaki kolajenin %80-90'i Tip 1,2 ve 3 kolajenden oluşmaktadır. 

* Tip 1: Vücudumuzda en yoğun bulunan kolajendir. Tendonlarda, bağlarda, organlarda ve dermis'te bulunur. Bu kolajen ciltteki yara iyileşmesinde, cilde elastikiyet ve kalite sağlamakta çok önemlidir.

* Tip 2: Kıkırdak doku üretiminde ve bağlamada görevlidir. Eklem sağlığımız Tip 2 kolajenden oluşan kıkırdaklara bağlıdır. Bu sebeple bu da hayatidir.

* Tip 3: Genelde Tip 1 kolajen ile yan yana bulunur ve cilde sıkılık verir. Aynı zamanda kan damarlarında ve kalpte de rastlanır. 

* Tip 10: Kemik diziliminde ve eklem kıkırdaklarında bulunur. Kemik üretiminde ve kemik iyileşmesinde görevlidir.

Kısaca kolajen tiplerinden de bahsettik. Şimdi bu kolajeni peki nasıl tüketeceğiz, nereden bulacağız?

İlki en basiti. Kemik suyu çorba. Özellikle futbolcuların sakatlık döneminde sık sık başvurduğu bir yöntemdir. Her gün yağı alınmış kemik suyu çorba ile beslenen yani hidrolize kolajen alan futbolcuların sakatlıklarının çok daha çabuk iyileştiği gözlenmiştir. 

Ama düzenli bir gıda takviyesi olarak almak isterseniz bunları toz veya hap olarak piyasada bulabiliyorsunuz. 

Ben çok araştırmama rağmen Türkiye'de Tip 1 ve 3'ü bir arada bulamadım. Genelde hep Tip 2 vardı. Bu sebeple de Neocell markasının ürününü Amerika'dan sipariş verdim. (Instagram: alalimguzelleselim)

Benim kullandığım şu:  http://www.neocell.com/products-super-collagen-c-7oz.php
Bu toz halinde ve her gün 1 kaşık suya veya portakal suyuna karıştırarak kullanıyorsunuz. Kolajeni de C vitamini ile almanız gerekiyor. Ben suda eriyen efervesan bir C vitamini ile içiyorum. Ama bu kolajenlerin onlarca marka ve çeşidi var. Yani içinde C vitamini olanları da bulabilirsiniz.

Kullandığım ürünün içinde Tip 1 ve 3 kolajen var. Yani saç, cilt, tırnaklar, eklemler ve kemiklere fayda vaadi var. Arkadaşım Fulya bana bu ürünü tavsiye etmişti, ona da Dr. Mehmet Öz tavsiye etmiş. Bende ürünün pek çok yorumunu okuyup, kullananların yaşadığı değişiklikleri görünce bu ürünü tercih ettim.

Ama dediğim gibi bir çok markada bu ürünlerden bulabilirsiniz. 

Özetlemek gerekirse, dışarıdan sürülecek en pahalı krem bile içeriden gelen etkiyi sağlayabilecek kapasiteye sahip değil. Bu sebeple hiçbir zaman çok pahalı kozmetik kremlere, çok pahalı maskelere ve ürünlere inanan biri olmadım. Çünkü vaat ettikleri mucizeleri gerçekleştirmeleri zaten bilimsel olarak mümkün değil.

Kolajen tozuyla beraber aldığımı Hyaluronik Asit'te var. Bir sonraki yazıda da muhtemelen bundan bahsedeceğim. Hem gıda takviyesi olarak almanın faydaları hemde cilde dışarıdan faydalarından. 

Ama cildinize önem veren, yaşlanma belirtilerini erken görmek istemeyen, daha nemli, ince çizgilerden yoksun bir cilde sahip olmak istiyorsanız bu gıda takviyelerini DOKTORUNUZA DANIŞTIKTAN SONRA, size uygun görülmesi halinde bir düşünün derim.

Ve elbette cildin ve sağlığın en büyük düşmanlarından sigaradan, dost gibi görünen sinsi düşman güneşten uzak durup, bol bol su içmeyi unutmamak gerek.

Ekleme:

Bu yazının ardından en çok sorulan soruların cevaplarını paylaştığım ikinci yazım ise:

http://fashiolala.blogspot.com.tr/2017/02/kolajen-sorular-2.html

Sevgiler.



KAYNAK:

* Sabiston textbook of surgery board review, 7th edition. Chapter 5 wound healing, question 14

* Britannica Concise Encyclopedia 2007
* https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK21582/
* Dr. Josh Axe, DNM, DC, CNS is a certified doctor of natural medicine, doctor of chiropractic and clinical nutritionist' Collagen articles.
* Sikorski, Zdzisaw E. (2001). Chemical and Functional Properties of Food Proteins.
* Mark’s Daily Apple (Mark Sisson) – 10 Reasons to Eat More Collagen
* Singh, O; SS Gupta; M Soni; S Moses; S Shukla; RK Mathur (2011). "Collagen dressing versus conventional dressings in burn and chronic wounds: a retrospective study". Journal of Cutaneous and Aesthetic Surgery. 
* Glycine http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20093739
* Fratzl, P. (2008). Collagen: Structure and Mechanics. 
* http://www.smartskincare.com/
* Buehler, M. J. (2006). "Nature designs tough collagen: Explaining the nanostructure of collagen fibrils". 
* https://www.energeticnutrition.com
* Walker, Amélie A. (May 21, 1998). "Oldest Glue Discovered". Archaeology.


Microblading hakkında HERŞEY - Acıyor mu? Süreç Nasıl İşliyor? Ne kadar kalıcı?

Herkese merhaba, Bu yazıda kendi microblading tecrübemden, yaşadıklarımdan, bana göre iyi bir sonuç verip vermemesinden ve araştırdığım bi...